REMAJA DAN CINTA

 

haha . tergerak pulak hati nak bercerita tentang CINTA . yes . . remaja dan cinta boleh ka dipisahkan ?
payah , umpama memisahkan kuku dari jari
dekat mana - mana , every crook and crany . pasti diorang akan bercakap pasal LOVE


i love you . wo ai nie . ashiteru . saranghae .
3 kata paling bermakna tapi jarangnya didengar 
( mcm pernah dgar )

memang 3 kata nie yang paling bermakna . tapi ditujukan dekat siapa ?
sebenarnya tergerak hati nak tulis pon . sebab kumpulan bahasa berirama sekolah kami buat persembahan tajuk Remaja dan Cinta .

haha . baru tadi browse and google iluvIslam . terjumpa article ttng 
RESEPI CINTA IBNU ATHAILLAH

jom baca !

Sidang hadirin sekalian, Ibnu Athaillah pernah mengungkapkan dalam kitabnya bahawa tidak ada yang dapat mengusir syahwat atau kesenangan dunia selain rasa takut kita kepada Allah sehinggakan mampu  menggetarkan jiwa atau rasa rindu kita kepada Allah yang boleh membuatkan hati kita merana. Ingatlah, kita tidak dapat mengelakkan diri dari disapa hembusan hangatnya cinta. Namun sedarlah kembali, apakah tujuan dan matlamat penciptaan diri kita ini, iaitu semata-mata untuk beribadah kepada Allah. Sedarlah wahai pemuda, bahawa cinta pada perempuan yang bukan isteri kita adalah syahwat dan cinta kepada seorang lelaki yang bukan suami kita juga adalah syahwat. Sebaiknya kita keluarkannya daripada hati kita secepat yang mungkin. Usah dibiarkan ia terus mengotori sekeping hati kita. Hati adalah raja yang mentadbir diri kita. Jika baik hati itu, maka baiklah diri kita. Namun jika buruk hati itu, maka buruklah diri kita. Sesungguhnya perasaan itu sukar untuk kita keluarkan atau usir dari dalam diri kita melainkan kita memiliki dua perkara iaitu:-
Pertama: Rasa cinta kita kepada Allah yang luar biasa. Rasa cinta yang menggetarkan dinding hati. Sehingga di hati kita hanya timbul kecintaan mendalam kepada Allah. Cinta kepada yang selain dari-Nya akan lenyap dan terusir dengan sendirinya seperti hembusan angin meniup pepasir di padang tandus.
Kedua: Rasa kerinduan kita kepada Allah yang maha dahsyat, sehingga membuatkan diri kita terpenjara merana. Andai kita berasa merana kerana rindu kita kepada Allah, maka kita tidak mungkin merana kerana cinta kita pada yang lain. Andai fikiran kita sudah sibuk memikirkan Allah maka tiada masanya lagi otak kita ligat berfikir mengenai yang lain.

OUKAYY ! dah paham ??
jadi kalau ada yang broken heart ka ... like this ..


or like this


haha.. janga la menagis air mata darah untuk orang yang tak sepatutnya ..
yess i admit i have once have a crush on somebody ....
and it is hard to  get rid of it ... when the "somebody" care about us , concern 
but ... the "somebody" may show us a fake care or concern ...'
so let it be that way !!

FAKE !!!
Everything the "somebody" give to you is a FAKE !!
let`s us spell it 
F.A.K.E.
No comments: